Knot Houses by Atelier Chang

GEOJE – On the South Korean island of Geoje, a series of five crisp white structures cascades alongside a cliff edge to face the sea. The buildings are part of a small-scale seaside resort designed by London-based outfit Atelier Chang and comprise of a larger unit containing a common room, a swimming pool and the owner’s own accommodation, plus four smaller units designated for guests.

According to the architects, the concept of the Knot Houses is rooted in a simple principle of ‘imagining a surface made of landscape, which eventually folds into a knot to create an enclosure.’ Realised in reinforced concrete, the continuous ribbon organises two bedrooms around the central living space, which features a sunken bathtub projected outside, sheltered within the twisting superstructure.

This formal strategy allowed the architects to create a layered internal space, as well as an outdoor garden embraced by the kinked volume that simultaneously allows for a strong connection with the surrounding ocean scenery and affords a high degree of privacy for occupants of the individual units. The layout also opens up the possibility of adapting the structures into permanent dwellings. ‘The design took account of adaptability throughout the life span of the building from a guest unit to a fully-functioning residence,’ the architects conclude.

atelierchang.com

Liked this article?
We've got more for you

Sign up to our newsletter for regular updates.